Berglopen

Gobertangesteen

Gobertangesteen (in het frans Pierre de Gobertange) is een witte kalkzandsteen die ontgonnen werd in het Waals-Brabantse dorp Gobertange, nabij Geldenaken. De steensoort wordt reeds vanaf de 15e eeuw ontgonnen in de regio en is gebruikt in talrijke bouwwerken.

Het gesteente werd hoofdzakelijk ondergronds ontgonnen dmv schachtbouw. Men maakte een put van gemiddeld 15-25m diep tot net onder de laagste steenbank. Vanuit deze schacht werden vervolgens horizontale gangen gedreven van ca 20-25m diep en circa 1;25m hoogte langswaar het gesteente ontgonnen werd. Door deze lage ganghoogte zaten de steenkappers constant gebukt, wat het werk aanzienlijk zwaarder maakte. Men gebruikte doorgaans geen verlichting, maar werkte in de schemer van het invallende daglicht. Wanneer het te donker werd om verder te werken verbreedde men de gang aan een zijde, terwijl de andere zijde opgevuld werd met het vrijgekomen puin en onbruikbare stenen.  De goede stenen werden verzameld in de schacht en naar boven getakeld.

Wanneer zo’n schachtontginning uitgeput raakte, werd deze weer dichtgestort en afgedekt om verderop weer een nieuwe ontginning te starten. Door de eeuwen heen raakten deze groeves in vergetenheid.

Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk te Tienen, gebouwd met Gobertangesteen