Berglopen

Ondergronds in oorlogstijd

Ondergrondse Schuilplaatsen

In een aantal mergelgroeves zijn sporen terug te vinden van het gebruik als schuilkelder in oorlogstijd. Wanneer de vijandige legers naderden brachten de bewoners van het dorp hun familie, vee en andere waardevolle spullen naar de dichtsbijgelegen mergelgroeve. Van dit gebruik als schuilkelder zijn vaak enkele typische sporen terug te vinden:

 

Kookplekken:

Als men voor langere tijd ondergronds ging schuilen moest er ook eten klaargemaakt worden. De oude kookplekken zijn herkenbaar aan een roze vlek op de wand met daarboven meestal een 3tal gaten boven elkaar. De roze kleur op de wand is de verkleuring van de mergel door het vuur.  Mergel kleurt namelijk roze wanneer dit blootgesteld wordt aan hoge temperaturen. De gaten die bovenaan de vuurplek te vinden zijn werden gebruikt om de stok waar de kookpot aan hing te bevestigen. Meestal waren er meerdere gaten boven elkaar om zo de pot hoger of lager boven het vuur te hangen.

Voederbakken en halstergaten:

Ook het vee werd mee ondergronds genomen. Er werden dan tijdelijke stallingen ingericht. In de muren werden enkele halstergaten uitgekapt waar men het vee aan kon vastleggen. Ook werden er voederbakken uitgekapt. Soms werd er ook tussen 2 pilaren een simpele poort gemaakt bestaande uit enkele houten balken, waarvan de corresponderende gaten in de pilaren nog zichtbaar zijn.

Voederbak met rechts 2 halstergaten - Bert Beckers Fotografie

Voederbak met rechts 2 halstergaten – Bert Beckers Fotografie

 

Slag van Lafelt:

In de kronijk van opcanne staat een interessant stukje over het gebruik van de mergelgrotten als schuilkelder.

 

Tweede Wereldoorlog

Schuilkelder in de Zonneberg

Ondergrondse Oorlogsindustrie:

Bronsdaelgroeve wordt ingericht door de Duitsers als reparatieplaats voor BMW Vliegtuigmotoren.