Berglopen

Navigeren en verdwalen

Ondergrondse groeves en mijnen kunnen vaak zeer uitgestrekt zijn. Er zijn tal van horrorverhalen over mensen die verdwaalden. Voor de gelukkigen die erin slaagden om binnen enkele uren op eigen houtje naar buiten te komen is het niet meer dan een straf verhaal. Maar voor degene die er zelf niet meer in slaagden om op eigen houtje naar buiten te komen en moesten wachten op redding is het een levens-veranderende ervaring. Sommigen zijn hierdoor getekend door het leven, maar voor anderen kwam alle hulp te laat en vonden ze een gruwelijke dood in ‘de berg’.

Het risico op verdwalen is groot! Ga nooit een groeve in zonder gids als je geen ervaring hebt met berglopen!

Hoe ondergronds navigeren?

 

Een goede voorbereiding is uiterst belangrijk. Van vele groeves bestaan plattegronden. Aan de hand van een kaart en kompas kan je de groeve om een verantwoorde manier verkennen zonder zelf de weg te kennen. Wanneer er geen plattegronden beschikbaar zijn blijft die kompas nog steeds zéér handig om te weten in welke richting je de uitgang moet vinden.

 

 

Hoe NIET ondergronds te navigeren:

De toenemende populariteit van sommige groeves en mijnen door onervaren berglopers / urbexers zorgt voor een hoop vandalisme en ongewenst afval.

  • Graffiti pijlen en markeringen brengen onomkeerbare schade aan het eeuwenoude ondergrondse landschap en zijn absoluut “not done!”
  • Routemarkeringen met glowsticks, papiertjes etc worden zelden weer opgeruimd en zorgen voor vervuiling van de groeves en mijnen
  • Een draad / touw afrollen vanaf de ingang is onbetrouwbaar omdat de kans zeer groot is dat het uiteindelijk zal breken. Tevens blijft die vaak liggen.