Berglopen

Zwartmarmer

Het Belgische Zwartmarmer staat ook bekend onder de naam Le Noir Belge. Sedimentologisch gezien is dit geen echte marmer maar een kalksteensoort die vele gelijkenissen met marmer vertoont. Het gesteente werd reeds door de Romeinen ontgonnen en werd gebruikt in mozaïeken in de Romeinse villa’s.  Tijdens de Renaissance was het Belgische Zwartmarmer internationaal geliefd door ambachtslieden omwille van zijn diepzwarte kleur en opmerkelijke glans, waardoor het een zeer decoratief bouwmateriaal was.  Le Noir Belge werd zelfs door italiaanse ambachtslui gebruikt ter decoratie van de Taj Mahal in India.

Het Belgische Zwartmarmer werd binnen Europa ook gebruikt als vloerbedekking, vaak in dambordpatroon gecombineerd met het witte marmer uit Carrara (Italië). Bijvoorbeeld in het paleis van Versailles of kasteel  van Vaux-le-Vicomte.

In het begin van de 20e eeuw was le Noire Belge populair voor het gebruik in Art Deco-decoraties zoals klokken en vazen.  De zwarte marmersteen wordt in deze periode ook naar Amerika getransporteerd en is terug te vinden in het Carbide&Carbon Building in Chicago en het Walsdorf Astoria Hotel in New York.